Olia Lialina (f.1971. Moskva)

Tilbake

Til tross for at hun knapt har entret treveårene kaller Olia Lialina seg "the grandmother of Net Art". Hun har utdanning fra Statsuniversitetet i Moskva, og er i dag ansatt som professor ved Merz Akademie i Stuttgart.

Net.art-divaen ble berømt for hypertekst-montasjen My boyfriend came back from the war Dette verket preges av et alvor som minner oss om at det tidligere Sovjet også har vært et land i krig på 90-tallet. Senere skulle flere kunstnere lage sin remix, blant dem JoDI, som laget et lite krigsspill basert på bilder av Olia Lialina og lyd fra det populære spillet Quake.

Olia Lialina har også fortellinger preget av humor. Fortellingen Anna Karenin goes to paradise er en komedie i tre akter. Vi får vite at Anna tar i bruk søkemotorer for å finne "love" på Internett, og finner værmeldinger, håndbøker for flørting på nettet, og filmer fra RealCom. Men først og fremst er meldingen, når man klikker på linkene, "404 File not found". Lialina tar oss gjennom tre søk, og til slutt lar hun Anna finne paradiset.

I 1997 slipper Lialina fortellingen Agatha Appears en web-fortelling om systemadministratoren som mistet jobben, og om møtet med agatha. Lialina deltar også på konferansen The Beauty and the East - a net time conference i 1997 arrangert Ljubmila (Ljublana Digital Media Lab). Ljubmila drives på den tid av Vuc Cosic. Utover dette ser ikke Lialina til å være like ivrig til å reise på konferanse som andre innen feltet.

I 1998 er Lialina representert på utstillingen Internyet. Denne utstillingen er innkjøpt av Museum of Modern Art (MOMA) i New York, og det er kurator Barbara London som gjør et dypdykk i russisk undergrunn på jakt etter innovative mediekunstnere. Problemet er bare at Lialina knapt vet om at hun er representert. Kanskje er dette bakgrunnen for at hun lansere nettgalleriet Art Teleportacia, det første galleriet for nettkunst der hensikten er å få solgt arbeidene.

I en epost til nettime-l i 2001 hevder hun at kritikerne som mener at net.art er død, de tar skammelig feil. Om påstandene om at Art Teleportacia ikke hadde noen funksjon, skriver hun slik:

"And Art.Teleportacia --my miserable, small, pale Art.Teleportacia gallery-- did a great job. It moved curators of big museums to open their eyes and continue their work on a new level; with understanding and respect for works that are not objects, works that are not completed products." [X]

I arbeidet Will-n-testament testamenterer Olia Lialina bort sine eiendeler, og kommenterer samtidig debatten innad i miljøet. I et intervju med Tilman Baumgartner om Art.Teleportacia gir hun til kjenne at ihvertfall hun ville ha kjøpt net.art: "There are cheap paintings and painters and expensive ones -- the same with Net artists. I don't think that $1,900 for Heath Bunting's readme.html is too much." Da den amerikanske databasen over nettkunst og teori, Rhizome, begynte å kreve inngangspenger i år, oppsto debatten på nytt.

Utvalgte lenker til Lialinas arbeider
My boyfriend came back from the war
Remixer av My boyfriend came back from the war
Anna Karenin goes to paradise
Agatha Appears
Art.Teleportacia: http://www.teleportacia.org/
Bilder av Olia Lialina: http://www.teleportacia.org/olia.html

Søk selv: Olia Lialina

Artikler om net.art